NYTTIG INFORMASJON OM

GRUNNLAGSINFORMASJONKLIMA

Kroatia har to klimasoner. I innlandet er det et temperert kontinentalt klima, tildels også fjellklima. Langs kysten er det middelhavsklima med mange soldager; en tørr varm sommer og en fuktig og mild vinter.  En sterk vind fra øst heter BORA  og kan nå meget høye hastigheter (ikke i sommerhalvåret). 

Fjellene øst for Makarska Riviera har en beskyttende effekt mot regn fra øst.  Derfor kan været i Baška Voda ofte være mye bedre enn det som varsles for Dubrovnik i norske media.


GJENNOMSNITTSTEMPERATURER:
I innlandet: 
Januar: 0-2 grader Celsius, august: 19-23 grader Celsius.
 

Ved kysten:
Januar: 6-11 grader Celsius, august: 21-27 grader Celsius.

Gjennomsnittstemperaturen i sjøen om vinteren er 12 grader Celsius   - mens den om sommeren er hele 25 grader Celsius .

Mer om sommerværet på "OM VÆRET" (neste hovedside).

"MATNYTTIGE FAKTA"


PASSBESTEMMELSER

Kroatia ble medlem av EU fra 1. juli 2013.  Landet deltar midlertidig ikke i Schengen-samarbeidet.  Norske borgere trenger pass for å reise inn i Kroatia.


TOLLBESTEMMELSER

Det er omfattende bestemmelser for innførsel til Kroatia.  Dersom du skal ha med noe spesielt, sjekk med den kroatiske ambassaden i Oslo.  Generelt er det ingen toll for personlige eiendeler.  Teknisk utstyr (PC, radio osv) og sportsartikler kan også tas med tollfritt, men anbefaler å snakke med en toller ved ankomst dersom det er tvil.  Man blir normalt ikke stoppet i tollen på flyplasser drsom man har med normal bagasje.  (Jeg har kun en gang blitt stoppet i tollen, men da hadde jeg med en tepperull.) 

All fremmed valuta kan fritt tas med inn og ut uten tollklarering.  Lokal valuta (kuna) opp til 2.000 kuna kan eksporteres. 

 

VALUTA

Kuna (1 Kuna = 100 Lipa) følger stort sett kursen for Euro.  Myntverdiene er 1, 2, 5, 10, 20 og 50 Lipa, og 1, 2 og 5 Kuna.  Seddelvalører er 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 og 1000 Kuna.  
Valuta kan veksles i bank, på postkontorer, på vekslekontorer og hos de fleste reisebyråer.  Reisesjekker heves i banker.  Kredittkort som normalt brukes er American Express, Visa, Diners og Eurocard.  (Jeg bruker kun uttak fra minibank - som du vil finne "over alt")
 

Vær oppmerksom på at man mange steder kun kan betale kontant.

"PENGEVERD" (2009) 

Her er listen over land i Europa som gir deg mest igjen for pengene dine:

1.   Polen

2.  Ungarn

3.  Bulgaria

4.  Kroatia

5.  Portugal

 

ÅPNINGSTIDER

Kroatene er "morgenfugler", og mange praktiserer "siesta".  Det er ingen lovregulerte åpningstider for butikkene.  I turistsesongen er de fleste butikker åpne fra 0700 til 2100 på hverdager og til 1500 på lørdager (unntatt shoppingsentre som har noe lengre åpningstid). Utenom turistsesongen er åpningstidene noe kortere.  Enkelte mindre butikker har ”siesta” mellom ca. 1200 og ca. 1700.

Banker har normalt åpent fra 0700 til 1900 (Baška Voda til 1500) på hverdager - på lørdager til 1300. Postkontoret i Baška Voda stenger kl 1400.  Enkelte banker i større byer holder også åpent på søndager.

 

“TAX RETURN”

“Tax return” kan utføres av turister som kjøper for mer enn 500 kuna (med verifisert "Tax Checque").  For ytterligere informasjon ring ”Croatian Customs Service” (Tlf.: + 385-161 02333)

BILKJØRING


BILKJØRING
Bil kan leies i alle store byer, turiststeder, havner og flyplasser.  Det er også drosjetjenester i alle byer og tettsteder.  Flere meget moderne motorveier, bl.a. fra Zagreb mot Dubrovnik (foreløpig til Ravca).  Korteste avkjøringen fra A1 til Baška Voda er Sestanovac (ca. 17 km).    Bussrutene er meget godt utbygde i alle retninger med moderne turistbusser (rimelige billetter).  Det går en jernbane nordover fra Split, og denne er koblet til det europeiske jernbanenettet via Rijeka og Zagreb. 

 

Kroatia har et godt utbygd veisystem.  Hovedveien langs Makarska Riviera er preget av å være smal og svingete.  De lokale bilistene er flinke, men kjører fort og ofte ”på kanten” - særlig ved forbikjøringer (hvor de ligger bare et par meter bak deg).  Motorveiene er særdeles gode, rimelige og med mange rasteplasser.  

 

Enkelte syklister ”drister” seg ut på hovedveien, men det anbefales ikke!  Det går imidlertid en ca. 50 cm bred betongkant langs veien som det er mulig å sykle/trille på.

 

Generelle fartsgrenser på veiene er:

-     I byer og tettsteder               :    50 km/t. 

-     Utenfor byer og tettsteder    :    80 km/t.

-     Motorveier                              :   130 km/t.

 

Det lokale politiet gjennomfører daglig fartskontroller med radar i tettsteder – hvor det er 50 km/t eller lavere fartsgrenser.   I forhold til i Norge er gebyret ”behagelig”.  Ikke alle snakker et fremmedsprøk, så språkproblemer kan imidlertid by på en utfordring. 

 

Maksimum tillatt alkohol i blodet er 0,5 promille.

RADIOPROGRAM PÅ UTENLANDSKE SPRÅK

”Hvratska-1” (HR1) sender nyheter - på engelsk - hverdager kl 0830, 1030, 1430 og 2030; søndager fra 0930.  Fra 1. juli til 15. september, rett etter de kroatiske nyhetene, sender HR-2 veirapporter på engelsk, tysk og italiensk.

VIKTIG INFORMASJON


NØDTELEFONNUMMER:


92 - 
POLITI

93 -  BRANN

      94 -  AMBULANSE

 

TIDSSONE:
Kroatia ligger i samme tidssone som Norge.

HELSEINFORMASJON

Turister har rett til helsetjeneste i offentlige helsesentra, dagklinikker og sykehus.  Prisene er som for kroatiske borgere.  Med virkning fra 12. april 2014 ble Kroatia medlem av EØS.  Dermed har du nå alle helserettigheter også i Kroatia.


NB: Husk å ta med Europeisk helsetrygdkort fra NAV.


Ikke reis uten gyldig reiseforsikring som dekker utgifter til legebehandling, sykehusopphold og hjemtransport!
For behandling i private etablissementer (lege, tannlege, o.l.) er prisene som for kroatiske pasienter – behaglige lave.

 

-  Offentlig legekontor (hyggelig lege) i Baška Voda ligger ved barneskolen (ca. 300 m.).  Hyggelig lege!
-  Det ligger en privat tannlegepraksis i leilighetsbygget (østre inngang, 1. etasje).


DRIKKEVANN

Vannet kan drikkes uten problemer de fleste steder i Kroatia, men det er svært kalkholdig. Mange kjøper kalkfilter til vannbeholdere.  Selv om vann fra springen kan drikkes, anbefales det å drikke vann fra flasker (særlig i sommerperioden).

 

STRØM

220V - 50 Hz  (som i Norge)

 

LANDMINER

Deler av landet har fremdeles et problem med landminer. Det anbefales derfor å forhøre seg med lokalkjente før en ferdes i naturen eller utenfor allfarvei.  Dette er imidlertid IKKE et problem i Dalmatia.

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE