OM VÆRET I MIDTRE DALMATIA
GENERELT OM VÆRET


For en vellykket ferie i Syden, er været en viktig faktor.  Derfor har jeg i denne og påfølgende sider forsøkt å gi en best mulig oversikt over været i Dalmatia i perioden mai - oktober.

Da jeg begynte å logge observasjoner for 5+ år siden, hadde verken Baška Voda eller Makarska noen egen offisiell rapportering som kunne brukes.  For praktiske formål er været i Baška Voda meget likt været i Split, og jeg bruker derfor de offisielle observasjonene fra Split flyplass i mine tabeller.

Været akkurat nå, varslet for neste sju døgn, samt historiske værobservasjoner, finner du lettest her:  

http://www.wunderground.com/
Langtidsvarsel for Makarska de kommende ni døgn kan du også finne på:  www.yr.no (Meteorologisk Institutt på Blindern)

Vær oppmerksom på følgende:

- Data på "yr.no" kan  endre seg flere ganger i døgnet. 

- "yr.no" varsler kun en middeltemperatur gjennom hele døgnet. Det vil si en gjennomsnittstemperatur/24 timer.

Varslene som vises i norske media er normalt for Dubrovnik - som ligger ca. 180 km lenger syd enn Baška Voda .  Vær oppmerksom på at varslene ofte kan være noe "misvisende" fordi Dubrovnik har  liten skjerming fra høye fjell i øst.  Videre angir "norske" oversikter middelverditemperaturen for hele døgnet.

Jeg viser observasjoner av maksimumstemperaturen (normalt tre/fire-tiden på ettermiddagen) fordi jeg mener den er på den tiden av døgnet som er mest av interesse for en ferierende.

Maksimumstemperaturen ligger vanligvis ca. 3-5 grader høyere (alt avhengig av skyer, nedbør, o.l.) enn gjennomsnittstemperaturen. 

Jeg anbefaler å ta en nærmere titt på www.wunderground.com og www.yr.no.  Førstnevnte viser begge typer temperaturer, samt alle typer observasjoner for hver halvtime!


 
På den neste hovedsiden vil du finne undersider som viser været for perioden 2009 - 2013.  Data er i hovedsak basert på offisielle observasjoner fra Split flyplass. 

Jeg viser maksimumstemperaturen fordi jeg mener at for en turist er den mer praktisk enn middeltemperaturen - som er en matematisk beregnet temperatur gjennom hele døgnet.

For ikke gjøre væroversikten for detaljert, har jeg foretatt noen "skjønsmessige" avveininger i mine tabeller:

Sol betyr skyfritt.  Mine angivelser av skyer er et "snitt" av mengde skyer i perioden 0800-2000. 

- Delvis skyet betyr alt fra enkelte småskyer i horisonten til at skyer dekker inntil halve himmelhvelvingen i mer enn noen få timer i perioden 0800-2000. 

-  Skyet betyr mer enn halvskyet.  Følgelig kan det godt være sol fra den del av himmelen som ikke har skyene.

Rapportert nedbør er imidlertid for hele døgnet.  Det kan derfor hende at det kan stå "sol" og "40 mm" for samme dato - uten at det er noen motsetning i det (sol om dagen - regn om natten)


En normal sommerdag.
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE